Duurzaam bouwen

Duurzaam Aanbouwen voor een Groenere Toekomst

Duurzaamheid is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp, en het speelt ook een cruciale rol in de bouwsector. Bij Ribouw beschouwen we duurzaamheid als een van onze standaarden, daarom hebben we bewust gekozen voor de constructie van een volledig circulair pand dat draait op groene energie. Doordat we bij prefab gebruik kunnen maken van machines in onze loods gebruiken we minder grijze stroom op de bouwplaats. Hierdoor zijn onze aanbouwen extra duurzaam!

Voordelen van Prefab Bouwen

Een ander belangrijk voordeel van prefab bouwen is de aanzienlijke vermindering van transportbewegingen in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Dit resulteert al snel in een reductie van maar liefst 20 ritten, wat niet alleen efficiënter is, maar ook positieve gevolgen heeft voor het milieu.

Circulariteit in de Bouwsector

Duurzaamheid gaat hand in hand met circulariteit. Om de impact op onze planeet te verminderen, is het van essentieel belang om materialen te hergebruiken voor andere toepassingen. Circulariteit staat bij Ribouw hoog in het vaandel, zelfs bij onze sloopwerkzaamheden. We hebben zorgvuldig een afvalverwerkingspartner geselecteerd die alles recycleert. Als hergebruik niet mogelijk is, wordt het bouwafval omgezet in nieuwe grondstoffen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over onnodig afval.

BENG – Bijna Energie Neutraal Gebouw

U hebt misschien wel eens gehoord van “BENG”, wat staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Deze norm wordt gemeten aan de hand van drie indicatoren:

De energiebehoefte-indicator in kWh/m². Dit geeft aan hoeveel energie er per vierkante meter nodig is.

De primaire fossiele energie-indicator in kWh/m². Hierbij draait alles om efficiënte installaties om het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren.

Het aandeel hernieuwbare energie. Hierbij draait alles om het gebruik van energiebronnen die hernieuwbaar zijn.

Vanaf 2050 moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan ENG-normen, wat betekent dat ze volledig energieneutraal moeten zijn.

Circulaire bouw

Hoogwaardige Materialen voor Duurzaamheid

Het gebruik van hoogwaardige materialen is essentieel voor duurzame gebouwen met een lange levensduur. Bij Ribouw hebben we een sterke focus op de kwaliteit van materialen.

Wilt u meer weten over ons gebruik van duurzame materialen? Lees het in onze blog!

Isolatie

Isolatie voor Duurzaamheid

Isolatie is een van de hoekstenen van duurzaam bouwen, en dit geld zeker voor prefab aanbouwen. We voldoen aan de geldende eisen vanuit het Bbl en streven altijd naar verbetering van de isolatiewaarden. Onze isolatie houdt niet alleen de temperatuur op peil, maar vermindert ook geluidsoverlast.

FSC-Hout

Duurzaam Houtgebruik

Hout is ons favoriete bouwmateriaal vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid. We gebruiken altijd hout met het FSC-keurmerk dat voldoet aan de geldende NEN-normen. Ons houten skelet, gemaakt van vurenhout met het keurmerk NEN 5466:2010, is geassembleerd met hoogwaardige schroeven, waardoor het ook nog bijdraagt aan een circulaire wereld.

Glas

Energiezuinig Glas

Glas is een belangrijk element in elke aanbouw, maar het kan ook energieverspilling veroorzaken. Bij Ribouw gebruiken we hoog-rendementsglas, zoals HR++ glas en HR+++ glas, om warmteverlies te minimaliseren. Deze glasopties bestaan uit meerdere lagen met stilstaand argongas voor uitstekende isolatie.